fbpx

Západ a Východ článok p. Gorbačova s komentárom návrhmi na spoluprácu a mier Doplnené6

Ahoj svet,

Prinášam jeden prevzatý článok s námetom na diskusiu
v niektorých častiach doplnený o môj komentár.

Zdroj
http://slovak.ruvr.ru/2014_12_23/Michail-Gorbacov-Americania-potrebuju-perestrojku-3029/

Prevzatý článok p. Gorbačova s mojim komentárom ktorý je označený *

Časť 1.- Prečo sa podľa vášho názoru NATO naďalej posúva na východ?
– Ide o ich politickú a aj vojenskú kultúru. John Kennedy, človek, ktorý si prešiel karibskou krízou, povedal: „Počujte, prestaňme démonizovať ruský ľud. Sú rovnakí ako aj my. Chcú vychovávať deti, žiť v mieri, tešiť sa atď.“
Čo ďalej hovoril John Kennedy? „Ak si myslíte, že budúcnosť sveta je Pax Americana, ste na omyle. Buď bude svet pre všetkých alebo pre nikoho“. Absolútne presne. Tvrdo, kruto, ale presne tak, ako to naozaj je.
*Súhlasím voľba je na nás všetkých

A teraz sa to začalo tým, že Američania sa odrazu rozhodli dať o sebe vedieť…. Skončila sa studená vojna, skončili sme ju spoločne, ide o spoločné víťazstvo všetkých národov. Američania však tvrdia: „Ako to? My sme vyhrali, my sme zvíťazili v studenej vojne. My.“
*Vyhrala túžba po slobode mieri a lepšom svete-ZSSR chcelo lepšiu spoločnosť myslím si,že to bola ich voľba(vzdanie sa ideologie) nie vaše vítazstvo,myslím si.
*Vyhrala sloboda, ktorá je darom pre všetkých nielen pre jednu stranu.

Do čerta s vami, užite si to, ak po tom tak túžite. Vyplýva však z toho, že ak Američania zvíťazili, tak dospeli k záveru: „Nemusíme nič meniť. Vyhrali sme, svet je pri našich nohách. Prečo by sme mali niečo meniť? Máme správnu politiku“. A najextrémnejšou vecou sú ich návrhy na zriadenie novej…superveľmoci, silnej ríše. Amerika chce vládnuť svetu.
*To tu už bolo v minulom Nemecku

V tom čase sme vynaložili toľko úsilí a minuli toľko prostriedkov. Nakoniec sme sa dopracovali k mieru, začali sa hýbať… bolo to azda všetko zbytočné?

Je možné sa dohodnúť keď vzniká dôvera, keď jeden druhému začnete veriť. Takúto dôveru sme mali a darilo sa nám. A potom prišlo impérium. Američania zablúdili. Všetky pokusy o zriadenie jednostranného, jednopolárneho sveta sú nezmyslom, hlúposťou!

*Presne tak,myslím si ,že potrebujeme znovunachádzať dôveru na vytvorenie bezpečnejšieho sveta
*spoluprácou veľmocí aj silovou demokraciou,kde sila bude slúžiť globálnym občianskym záujmom globálneho mieru
*veľmoci a štáty,ktorých občania sa v ústave zrieknu presadzovania svojich záujmou silou sú pripravené patriť do aliancie globálneho mieru

– Ste nositeľom Nobelovej ceny za mier. Barack Obama taktiež získal Nobelovu cenu za mier. Aký máte na to názor, stal sa Obama vaším kolegom, takpovediac, partnerom v klube?
– Bolo to pre neho niečo ako preddavok, podobné veci sa stávajú aj v politike. Raz som prednášal v ST. Louise. Keď som skončil, postavil sa jeden mladík a opýtal sa: „Pán prezident, akú radu by ste mohli dať nám, Američanom?“. Reagujem: „No, viete, už tu máme niečo nové. Doteraz nám všetkým rozdávala rady Amerika. Aj keď si ich nikto nepýtal, pokračovala v tom. Nebudem vám dávať rady. Vy, Američania, máte k dispozícii všetko potrebné, aby ste všetko pochopili a vyriešili“.
Vstáva ďalší a vraví: „Chcem podporiť svojho kolegu. Predsa len nám to skúste povedať. Veď ste tým všetkým prešli. Musíme niečo spraviť aj my. Jednoducho si myslím, že Amerika potrebuje svoju perestrojku“. Tých 10 či 15 tisíc ľudí, ktorí sa nachádzali v sále, sa postavilo a postojačky tlieskalo.
– V interview ste taktiež uviedli, že USA sa správajú ako svetový policajt a myslia si, že len oni dokážu zachrániť svet. Kto je ich nepriateľom? Pred kým sa chránia?
– Myslím si, že sa nemajú pred kým brániť, je to pritiahnuté za vlasy. Potrebujú nepriateľa, aby sa mohli vrátiť k starej politike nátlaku a príkazov. Nemôžu sa bez toho zaobísť. Práve preto je nutné Ameriku zastaviť. Zastaviť priateľsky, ako partnerov.
Myslím, že by sme mali byť realistami. Amerika je fenoménom, s ktorým svet musí rátať. Má určité práva na to, aby vyslovila dôležité slová a prijímala určité rozhodnutia v záujme celého sveta, no líderská pozícia dnes môže byť založená iba na partnerstve, musí byť kolektívna.
*Súhlasím Amerika je svetový fenomén s kolektívnym líderstvom bude lepšie vnímaná ako spolupracujúci partner pre všetkých

Čítať úplne: http://slovak.ruvr.ru/2014_12_22/Michail-Gorbacov-Ameriku-je-nutne-zastavit-Priatelsky-zastavit-4902/

Prvý prezident ZSSR Michail Gorbačov v interview pre televíznu moderátorku kanála Russia Today Sofiko Ševardnadzeovú porozprával o svojom hodnotení terajšej situácie vo svete, o postupe NATO na východ, o protiruských sankciách a Kryme. Ponúkame vám skrátený variant tohto interview.
Časť 1: Michail Gorbačov: Ameriku je nutné zastaviť. Priateľsky zastaviť.
Časť 2
– Ak sa nemýlim, aj vy ste toho názoru, že Američania chcú, aby vnútri Európy neutíchali vášne. Prečo pre Washington je výhodná takáto nezrozumiteľná situácia alebo hádky vnútri európskeho bloku?
– Keď sa vášne rozdúchavajú, je tu vždy šanca zasiahnuť. Je to zle v prvom rade pre Ameriku. Na svojich prednáškach sa pýtam poslucháčov: „Či skutočne by vám vyhovovala úloha svetového žandára? Verím, že nie“. A počujem aplauz. Všade, kde som prehovoril, som sa na to pýtal. Takéto otázky – to je istá previerka verejnej mienky.
Pospolití Američania nechcú vojnu. Ale ťažko môžu niečo urobiť vo svojej spoločnosti. Potrebujú perestrojku, teraz to môžem potvrdiť. Nech to pomenujú ako chcú. Na americký spôsob.

– Pre Ameriku je výhodné, aby v Európe vreli vášne, pretože je to krásna zámienka pre zasahovanie. Ak je to tak, potom prečo USA uvaľujú celú zodpovednosť za vyriešenie krízy na Ukrajine na Rusko?
– Práve to je americký spôsob – uvaliť zodpovednosť na niekoho iného. Ich médiá všetko zabezpečia a „dosvedčia“.
– Niečo o sankciách. Zrušenie Projektu Južný prúd, problémy s dodávkami Mistrálov – to všetko spôsobuje obrovskú škodu, a to aj európskym spoločnostiam. Prečo EÚ škodí sebe vo vzťahoch s Ruskom?
O tom sa vyslovilo 60 veľmi známych ľudí v SRN. Všetci jednohlasne hovoria: v žiadnom prípade nie je možné takto konať, nie je možné kaziť vzťahy s Ruskom. A to všetko preto, že Merkelová je v ťažkej situácii kvôli veľkej závislosti SRN od USA. K tomu bez Ruska Nemecko má v EÚ veľmi veľkú váhu. Tam, kde sa objaví Rusko, vždy tak či onak realizuje svoje suverénne a dôležité postoje a má dosť argumentov.
*Pokiaľ jedna strana bude vnímať druhú ako ´´líšku´´ na ulovenie potom obidve strany budú stavať len
základne a ploty.Ak zmení ktorákoľvek strana geopolitiku druhá strana to dorovná dalšími plotmi.
Potešilo by ma keby ste vedeli byť obchodnými aj bezpečnostnými partmermi spoločne pomáhali svetu.
V súčasnej situácii v prípade,že sa nedohodnú veľmoci by som navrhoval mohli by si z daných možností na Ukrajine zvoliť
ľudia,ktorí tam žijú demokracia je pre každého a je to vláda ľudu tak nech si vládnu ako to vyhovuje ľudu ktorý tam žije sloboda je o tom rozhodovať o sebe pre obidve strany.

Vladimír Putin nedávno povedal, že Ukrajina a Krym – to je iba zámienka pre zavedenie sankcií voči Rusku. Že Západ by v každom prípade vymyslel dôvod na zavedenie sankcií voči Rusku.
Prikláňam sa k tomu názoru.
* Som za zrušenie sankcií toto je iná hra ako sa pôvodne zdalo
– Takže vychádza, že USA a Západ jednoducho chcú byť nepriateľmi Ruska? Ak by v každom prípade zaviedli sankcie?
Veď nás aj vyhlásili za nepriateľov. Nie všetci samozrejme, Počul som napríklad od mnohých ľudí, že naopak, Rusko má pravdu. V dejinách toľko toho robili Rusku, ale nikomu sa nepodarilo zraziť ho na kolená. Spomeňme si na Napoleona a Hitlera. Nikomu sa to nepodarilo.
*Niektorí diktátori v minulosti tvrdili(18-19 storočie) , že Rusko porazia ak poštvú Ukrajincov proti sebe tak,že tam zabezpečia vládu nacionalistov – je to však nezmysel okrem toho spolupráca prináša viac výhod ako boj.

– Teraz o Kryme. Hovoríte: „Ak predtým Krym pripojili k Ukrajine bez toho, aby sa opýtali ľud, teraz samotný ľud sa rozhodol napraviť túto chybu“. Ak je to tak, prečo Západ tomu nerozumie a neakceptuje to?
Pretože pre Západ to nie je výhodné. Historicky nie je výhodné.
*Pokiaľ bude existovať bipolárne videnie sveta veľmocami my/oni,každá z veľmocí si bude budovať takú vlastnú štruktúru aby sa cítila bezpečne.
Akonáhle sa veľmoci spoja a dosiahnu v novom mierovom systéme spoluprácu prestanú stavať ploty a múry okolo seba.želám si ,aby všetci čo túžime po mieri a lepšom svete sme sa spojili, aby sme dokázali,že vieme žiť v mieri a chceme, aby spojené sily slúžili občianskemu globálnemu záujmu mieru namiesto izolovaných politických a ideologických záujmov z minulosti.

– Mali ste veľmi dlhú a bohatú na udalosti kariéru. Ktoré udalosti považujete za váš hlavný úspech za celý tento čas?
– Je to perestrojka. A všetko to, čo s ňou bolo spojené. Sloboda, glasnosť, sloboda pohybu v zahraničí, sloboda vierovyznania. A odzbrojenie.
V Strednej a Východnej Európe národom bola poskytnutá sloboda voľby. Spojenie Nemecka. Obnovili sa vzťahy s Čínou.
*áno dali ste slobodu a preto ju aj dostanete

Ale ľutujem, že sa nepodarilo patrične ukončiť tento projekt. Bolo by treba sa vrátiť naspäť a z týchto pozícií začínať postupovať ďalej. Dohodnúť sa a postupovať. Ale na tom by sa mali zúčastniť všetci. Navrhujem vytvoriť také štruktúry, inštitúcie, ktoré by sa ocitli v rukách ľudí.

*Súhlasím bolo by fajn keby sme našli 2 veľmoci,ktoré by skúsili vytvoriť nový spoločný projekt globálneho mieru. Vedeli by ste o možných kandidátoch ?
*Skúsme začať diskusiu dnes globálna aliancie mieru alebo svetová rada mieru fungujúca na princípe ´´demokracie skupín´´ je vo vývoji a je pripravená slúžiť ľudu.

Diskusia sa začala.

Považujem sa za priateľa Ameriky i Ruska uvažujem o tom ako vás spojiť obidve veľmoci
a pomôcť obidvom.
Žeby spoločná tažba surovín vo vesmíre 🙂 ?
Viem už dávno že Amerika pociťuje ako nespravodlivé, že ich nemá.(suroviny)
Návrhy
Každá strana by napr. Dala 20 % svojho vojenského rozpočtu
pre vývoj rakiet a lodí a technologie na zahájenie vesmírneho tažobného priemyslu
Výnos s tažby by ste si rozdelili 50/50

*p. Gorbačov dakujem za cenné doporučenia a názory
Ste vítaný

Doplnené2
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Veľmi ocenujem úsilie Eú diplomacie aj rokovania a snahy o mier všetkých zúčastnených.
Ocenujem aj Rozhodnutie Baracka Obamu v snahe o mier.

Verím,že pre mier je dôležité aby boli obidve strany ochotné ustúpiť a prijať potrebné kompromisy.
Ponuka Autonomie Donbasu s väčším územím by mohla byť možným riešením
a ešte potom sa dohodnúť o aký typ autonomie by išlo aby boli spokojní obyvatelia Donbasu,ktorí tam žijú.
Ukrajina Kyjev získala slobodu a nezávisloť a tak vie čo je to túžba po slobode a autonomii a preto verím,že pochopí
túžbu ľudí v Donbase po autonomii.
Ukrajina dostali ste slobodu, tak prosím skúste byť velkorysí vo vašej ponuke typu autonomie.
Verím,že bude spokojné aj Rusko,aby našlo pocit bezpečia v novej situácii na Ukrajine-dohodu je možné nájsť tak,že každý v niečom ustúpi.
Verím,že si všetci želáme aby na Ukrajine zvítazil mier.

Bolo by fajn keby sme ako v prípade pádu berlínskeho múru dokázali zbúrať hranice toho čo nás rozdeluje
a uvidieť na druhom to dobré čo nás spája.
Východná i západná ríša by sa mohli raz zjednotiť verím a budovať spoločný dom mieru a mierový svet.
Teraz však potrebujeme toto pokojne ukončiť dohodou.
A o to teraz všetky strany žiadam aby sme dohodu našli a otvorili si nové dvere na ceste jednoty a spoločnej mierovej budúcnosti.
Europa východ i západ sme všetci väčšinou kresťania a to je to čo nás spája takže si môžme jednoduhšie postaviť spoločnú stavbu.

Sme ako lietadlo, ktoré potrebuje aj pravé aj ľavé krídlo alebo východné a západné krídlo obidve sú rovnocenné a rovnako dôležité.
Skúsme nájsť rovnováhu zmeniť kurz smerom k mieru a začať pracovať na spoločnej stavbe.
Postupne môžem skúsiť vybudovať aj spoločný mierový systém pre východ a západ.

Trader Robo

Doplnené1
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Aktuálne 3.2.2014

Veľmi sa teším p. Radičová,že ste boli prijatá do Madridského klubu. 🙂
Blahoželám Vám a verím,že pomôžete nájsť viac rovnováhy svetu v týchto časoch.
Som rád,že na Slovensku máme osobnosti svetového formátu.
Môžeme byť mostom medzi východom a západom.

Ku svetovej politike demokracii a bezpečnosti vo svete môj názor :

Nemyslím si že vytváranie nových východných alebo západných ríší
založených na mocenských alebo silových princípoch by bolo správne.
Možno skôr integrácia súčasného Eu + Euroázia na princípe postupného zbližovania sa a integrácie do jedného celku to je na diskusiu.

Pokiaľ áno tak by to bol postupný proces na jednotlivé viaceré fázy zlúčenia a tak by mohli byť všetci spokojní,no myslím že by to nešlo
urobiť naraz dovtedy by sa muselo veľa vecí zmeniť a aj bezpečnosté a mierové systémy by bolo potrebné integrovať pri tejto možnosti.

Každá krajna sa môže slobodne rozhodnúť kam chce patriť a občania, ktorí tam žijú
si vedia sami najlepši vybrať čo chcú.
Možno i to by mohlo byť začiatko nájdenia východiska so so situácie na Ukrajine.
Pri súčasnej zmene geopolitiky je to totiž ako pri rieke posuniete jeden breh a posunie sa aj druhý.
Jedna strana keby vnímala druhú ako priateľa to by bolo dobré a lepšie.

Akákoľvek túžba po neobmedzenej moci a sile nakoniec viedla v hystorii
ku koncu ríší a mocností.
(zničila ich rivalita vzájomné útoky namiesto spolupráce.)

Verím,že štáty a mocnosti nakoniec nájdu ochotu a cestu k spolupráci.
Vnímať druhého ako spoluhráča,s ktorým hráme v celosvetovom teame.
Keby padal západ zodvihneme ho a pomožeme mu keby padal východ tiež ho zodvihneme
a pomožeme mu atd.

Bol by som rád keby sa raz všetky veľmoci,mocnosti dobrovoľne vzdali sily ako prostriedku na
dosahovanie záujmov a nachádzali by spoločné záujmy a ciele
napr. globálny mier,ochrana civilného obyvateľstva pred ideologiami a extrémizmom a pod.

Riešenie vidím v zjednotení sa západu a východu
a napokon celého sveta na princípe rovnosti,slobody,túžby po mieri
a ochotou nachádzať spoločné záujmy všetkých krajín iba mierovými cestami.

Pôvodný zdroj

http://slovak.ruvr.ru/2014_12_23/Michail-Gorbacov-Americania-potrebuju-perestrojku-3029/áPA

Doplnené 3 8.2.2015
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Nemyslím si,žé akýkoľvek nátlak v jednaniach s Ruskom by mohol byť uspešný.
Ak na niečo príliš tlačíte druhá strana vytvára protitlak.
Skôr riešenie vidím v oblasti´´netlačiť na pílu´´ dávať si vzájomné návrhy
na riešenia prijateľné pre všetky zúčastnené strany.

Obojstranne výhodná spolupráca a obchod by mohli byť prostriedkom dohody.
Rusko potrebuje rozvoj a kto mu ponúkne cestu rozvoja a spolupráce môže byť úspešný.

Rusko po skúsenostiach z miulých vojen,fašizmom atd. si myslím,že sa s tohoto
dôvodu obáva jednopolárneho sveta,je to obava,aby príliš sily nebolo v jedných rukách.
Myslím si,že by preto mohlo byť vhodné Rusko zapojiť do spolupráce
aj do spoločných projektov v oblasti napr. svetovej bezpečnosti čo sa týka terorizmu
a extrémizmu a podobne.

Prává ruka býva obvykle silnejšia ako ľavá, no potrebujeme obidve.
V oblasti globálnych výziev pri otázkach bezpečnosti si myslím,že by bolo možné
uvažovať napr. o spoločnej účasti Ruska na takýchto projektoch pod medzinárodnym velením.

Zaujímavá je aj Myšlienka Billa Gatesa o vytvorení celosvetovej vlády.
V oblastich ako je spoločný postup v otázkach napr. životné prostredie,klimatické
zmeny a dalšie by to mohlo byť zaujímavé a prínosné.
Ide však o to, aby sa takáto myšlienka celosvetovej vlády neotočila na celosvetovú
nadvládu jednej skupiny.

S tohoto pohľadu sa javí ako vyváženejší a bezpečnejší viacpolárny svet,ktorý
by dokázal spolupracovať na viacerých urovniach aj na spoločných cieľoch.

V oblastich obrany a globálneho
mierového úsilia si myslím,že by to mohlo fungovať lepšie vtedy,
keby velenie takejto organizácie bolo nezávislé na politickej moci aby sila
nekonala v niečom záujme.

Globálnym občianskym záujmom by bol globálny mier.
-Velenie globalnej aliancie mieru na princípe´´demokracie skupín´´
Kde zástupcov by volili občania,no členovia velenia by nemohli byť členmi politickej strany.

Internet je dnes aj plný dosť dezinformácii a konšpiračných teorii,preto
ak aj na niečo aj natrafíme je vhodné si overiť pravdivosť aspon 2 nezávislými
zdrojmi a skúmať čo je pravdivé a čo nie a či to nie je len konšpiratívna teoria.

Aj to je dôvod pre ktorý som za viacpolárny svet viac pohľadov minimalizuje
riziko chýb a maximalizuje snahu o objektivitu a neutrálny nezávislý pohľad,nadhľad.

Z tohoto dôvodu je potrebné držať sa faktov a overovať ich pravdivosť a skôr sa pýtať
ak sú závažné pochybnosti o niečom či je to pravdivé.

Verím,že dialog a diskusia s dôrazom na objektivitu a fakty by moli svet posunúť
vpred.

Aby svet tu bol pre všetkých ako hotel,ktorý sa snaží splniť očakávania väčšiny hostí a
k ich spokojnosti im slúžiť.
Samozrejme je potrebné porozumieť očakávaniam a možnostiam a nájsť rovnováhu.

Niekedy by mohlo pomôcť,aby si skupiny,ktoré majú rozdielne názory na niečo
skúsili výmenu rolí kde budú hladať argumenty druhej strany ako svoje vlastné.
Mohlo by to pomôcť pochopiť druhú stranu.

Niekedy vznikajú nedorozumenia nezhody a nepochopenia vtedy
ked nevieme v akej situácii je druhá skupina/ strana.
pokiaľ porozumieme situácii tejto skupiny môže to byť posun vpred k riešeniam.
Aká je Vaša situácia ? prečo to vlastne chcete a potrebujete
? môžeme sa pýtať a nájsť odpovede a pochopenie
druhej strany.

Samozrejme experti s rôznych oblastí môžu dávať návrhy a je možné viesť
aj expertno- odbornú diskusiu.

Po dlhšom čase som našiel informáciu kto by mohol vlastniť Fed overiť sa mi ju však z iného zdroja nepodarilo
http://www.nwoo.org/2015/08/18/kdo-drzi-svet-v-kapse/

Myslím si,že je dôležité pre vytvorenie globálneho mierového systému aj finančný faktor motivácie na strane mieru.
Napríklad občania štátov, ktorí by boli členmi nového systému globálneho mieru by dostávali časť financií ako mierový
bonus v mierových časoch a čím viac štátov by sa dobrovolne do nového viacpolárneho mierového systému zapojilo, tým by mohol
byť bonus vyšší v podstate by občania dostali niečo vrátené od štátu za to, že presadili a udžali alebo rozvíjali globálny mier.

Odbočka na inú tému s princípovým príkladom
____________________________________________
Príklad ktorý fungoval v minulosti na princípe bonusov
Systém bunusov napr. za zdravie vraj v minulosti vyskúšala čína a fungoval.
Lekár dostával čast penazí za to ako sa v jeho skupine pacientov zvýšilo zdravie pacientov oproti stavu odkedy k nemu prišli.
A tak lekár hladal možnosti ako čo najviac uzdraviť svojich pacientov lebo mal s toho zisk.
Niketoré zdravotníctva žial fungujú tak,že sú platené za chorobu,úkony a vyšetrenia,lieky. čím viac úkonov
a viac drahších liekov tým viac odmeny.Niektorí lekári údajne dostávali bonusy od farma firiem ak predpíšu drahší liek konkrétnej firmy.Finančná motivácia, ktorá je postavená na hlavu…
Pokial by pacient dostával napr bonus za ´´bezškodový priebeh´´ svojho zdravia v roku podobne ako pri autách
(pacient by bol motivovaný sa o svoje zdravie starať napr. chodit na preventívne prehliadky)
a lekári by boli odmenovaní čiastočne podla toho ako zvýšili zdravie svojich pacientov veľa by sa ušetrilo
a výsledkom by bol spokojnejší a zdravší pacient.

V súčasnosti je to žial naopak kedže niektoré skupiny žili z vojen a ich financovania, no majú tiež možnosť
mať zisk z mieru s čoho môžu mať aj lepší pocit stačí pokiaľ budú ochotné zmeniť obchodný model a podporia viacpolárny
svet silovej demokracie s kolektívnym vedením na princípe ´´demokracie skupín´´
Je veľa možností ako by mohli mať aj súčasné finančné skupiny zisk z globálneho mieru(so zdravia) a nie z vojen (choroby).

Väščina v demokracii,ktorá je založená čisto na peniazoch tj. ´´finančná väčšina´´ mám ten pocit že nemôže až tak
dobre slúžit občianskym záujmom ako občianska väččina a občianske skupiny ktoré konajú v občianskom a nie svojom vlastnom finančnom záujme.
Aj s týchto dôvodov som toho názoru,že vlastníctvo centrálnych bánk by nemalo byť súkromné, aby sa nepresadzovali cez
peniaze súkromné záujmy bez ohľadu na záujmy občianských skupín.

Pán Kissinger si myslím,že v tomto článku ste zaujali realistické postoje.
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/365449-kissinger-zapad-stratil-cit-pre-proporcie/?sc=art-365488

Môj názor je ten,že Amerika by potrebovala niekoho ako nového Kenedyho,ktorého by tentoraz finančné skupiny podporili,lebo
by už dokázali prejsť na nový obchodný model spolupráce kde viac zisku je možné mať so spolupráce bez rizika konfliktu,
ktorý by pre nich výhrou nebol.

Doplnené 6
______________________________________________________________________________________________________________________________________
pán p. Kissinger vraj v jednom článku povedal,že Amerika nemá priateľov,že má iba záujmy.
Za záujmy Usa bolo obetovaných v 200 ročnej hystorii najviac ľudí myslím si,že tento
nedobrý ´´obchodný model´´ však narazil na svoje hranice po prekročení ktorých
by sme všetci rikovali pád celej civilizácie.

Myslím si preto,že Europa by mala povedať jasne alebo uzavrieť dohodu
s Ruskom,že sa nikdy nezapojí do žiadnej silovej konfrontácie proti Rusku za akýchkolvek
okolností a v tomto smere bude aj vo vsťahu k nato neutrálna

(aby Eu nemohla byť vtiahnutá do konfrontácie alebo obetovaná za niekoho záujmy)

Voči Rusku by teda Eu mohla vzhlásiť istý druh neutrality(vo vzťahu k Nato)
čo by minimalizovalo riziko neudržania mieru ako preventívne opatrenie.

Pre Europu aj svet je teda bezpečnejšie, aby sa Eu
vyjadrila jasne alebo uzavrela s Ruskom dohodu o neutralite
alebo by to mohlo urobiť iba Nemecko napr. a pod.

z čisto s preventívnych dôvodov aby nás západ v rámci svojich možných záujmov
nezatiahol EU do niečoho čo by sme nechceli a nepotrebovali,lebo
vieme s hystorie,kto hlavne vyhľadával konfrontácie za vlastné záujmy.

Je škoda,že so zrušením varšavsej zmluvy nebolo súčasne zrušené aj Nato
mohli sme vtedy vytvoriť nový globálny systém mieru,ktorého členom by mohli byť všetci
a akonáhle by bol pod vedením občianskych skupín na princípe demokracie skupín
dávalo by to možnosť vytvoriť bezpečnejší svet pre všetkých.

Svet ktorý budujú a tvoria spoločne všetky občianske skupiny.
Svet,ktorý sa vzdal jednostranných ideologií a namiesto toho
buduje novú platformu občianskej demokracie na princípe demokracie všetkých skupín
,ktorá skutočne slúži ľudu.

Myslím si,že sila by nemala byť nástrojom akejkoľvek viery alebo ideologie
alebo na presadzovanie jednostranných záujmov.

Tiež Nemôže byť iba jedna viera tak isto ako nemôže iba jeden vládnuť svetu
(to by bolo príliš egoistické a potláčalo by to slobodu a vieru druhých.)

Je možné sa spojiť v úsilí za mier.
Každý niečo vie a má možnosti a spoločným úsilím sa nám to môže podariť verím.

Ocenujem a chválim úsile Baracka Obamu o zníženie emisí CO2 Amerika v jeho podaní dokázala,že nepozerá iba na okamžitý zisk,
no pozerá už aj na globálne záujmy celého obyvateľstva po dobrom životnom prostredí,aby sme nedopadli´´ ako žaba ktorá sa
uvarí v postupne sa zvyšujúcej vode v hrnci´´

Straty,ktoré zmena klímy spôsobuje sú vyššie ako súhrn okamžitých ziskov jednotlivcov a skupín.
Zisk áno no nie za každú cenu.

Tornáda a prírodné katastrofy zabíjajú rovnako bohatých ako aj chudobných a spôsobujú každému štátu vysoké materialne škody.
Aj tu by mohlo byť vhodné myslím si zaviesť globálny faktor kladnej finančnej motivácie za zníženie emisii,ako dosiahnuť ich zníženie
v jednotlivých štátoch alebo globálne,vypísať napr. granty pre inovatívne riešenia,ktoré znížia stav emisií na celej planéte
alebo odmenia jednotlivcov alebo firmy,ktoré takéto dohody presadia v každom štáte alebo celosvetovo.

Trader Robo

Prejsť na panel nástrojov